Skriv og Læs - WriteReader

Skriv og Læs – WriteReader

Jeg har haft denne app i noget tid, men var aldrig rigtig kommet igang med at bruge den. Men jeg har hørt så meget godt om den og det er sandt.

Med skriv og læs app’en kan dit barn lære at læse ved skrive.

Barnet starter med at tage nogle billede, det kunne være ved stranden eller i parken, eller af noget andet der interesserer barnet.

De helt små børn kan indtale deres oplevelse / beskrivelse, de større børn kan skrive det, og så kan mor eller far skrive det rigtigt nedenunder. Teknikken skulle være godt gennemtestet, og app’en er meget anmelder rost.

Skriv og Læs - WriteReader   Skriv og Læs - WriteReader   Skriv og Læs - WriteReader

Der også en sektion med gode råd til forældre, til hvordan de kan motivere barnet. Kan klart anbefale Skriv og Læs – WriteReader

Skriv og Læs – WriteReader  findes i App store til 45 kr og virker kun til iPad, desværre.

Ønsker du at hente Skriv og Læs – WriteReader kan du bruge “Hent i” ikonerne herunder og på den måde støtte www.GodeAppstilBørn.dk

Rigtig god fornøjelse!

Gode Apps til Børn - Køb Skriv og Læs - WriteReader i App Store

Taget fra App store

* Mest solgte uddannelsesapp i Danmark i 2013
** Testvinder i Politiken i kategorien “bedste læse- og staveapp”
*** Nomineret i hovedkategorien ved Uddannelsesministeriets innovationspris 2013

Skoler og dagtilbud kan med fordel vælge “Skriv og Læs Pro”, som er tilskudsberettiget (50%). Se mere på writereader.com

Skriv og Læs er et læringsværktøj, hvor børn fra 3-årsalderen kan lave eller være med til at lave deres egne bøger og samtidig lære at skrive og læse. App’en er udviklet af en indskolingslærer med mere end 15 års erfaring, testet i samarbejde med ledende danske læseforskere og støttet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Konklusioner
Efter at have fulgt udviklingen og testforløbene konkluderede forskerne, at Skriv og Læs:

• styrker den tidlige læse- og skrivetilegnelse
• motiverer børnene
• inviterer til samarbejde mellem børn og voksne
• opfordrer børnene til at være kreative
• skaber selvstændighed og interesse for det skrevne sprog

Metode
Skriv og Læs bygger på forskning, der viser, at børn med stor fordel kan starte med at skrive, når de skal lære at læse. Med app’en og en smule voksenhjælp kan børn, ved at skrive små tekster, lære at læse og stave på en vedkommende og meningsfuld måde.
Barnet skriver en sætning på sit aktuelle skriftsprogsniveau og en voksen ”oversætter” det barnet har skrevet til konventionel stavning. Når barnet ser og sammenligner med den voksnes skrivning, opfanges løbende ord og skriftsproglige deltaljer, som barnet kan bruge fremadrettet. Barnets bøger kan direkte fra app’en printes, mailes eller offentliggøres på nettet. På den måde oplever barnet sig selv som forfatter og får dermed en motiverende indsigt i, hvad skriftsproget kan bruges til.

Andre funktioner
Til at understøtte og lette skriftsprogsindlæringen har app’en et specialdesignet tastatur med bogstavlyde samt vokaler og konsonanter markeret med henholdsvis en rød og blå ramme. Tastaturet kan både vise store og små bogstaver og på den måde bidrage til at lære barnet alle 58 bogstaver.
App’en har en optage- og afspilningsfunktion, som kan hjælpe barnet til at huske den skrevne tekst samt til at støtte barnet, når historien efterfølgende skal læses.

Målgruppe
App’ens primære målgruppe er børn fra 3-10 år, men både yngre og ældre børn kan med fordel bruge den. Yngre børn kan med stort udbytte lave bøger ved at indtale historier til billeder, de har taget med iPad’en eller ved at trykke på mere eller mindre tilfældige taster på tastaturet og efterfølgende få en voksen til at skrive til. Ældre børn kan bruge app’en som en almindelig bogskabelon og lave længere og mere komplekse bøger.

Kommentarer
App’en blev over en to måneders periode teste af fire børn i alderen 5-8 år. Forældrene kunne indenfor denne relativt korte periode registrere en række positive effekter.

”Min datter har fået skrevet en masse ting, hun normalt ikke ville have skrevet, og app’en gjorde, at det kunne ske det med et minimum af hjælp.”

”Hun blev bedre til at sætte punktummer og spørgsmålstegn i slutningen af sætningerne, hvilket hun ikke havde gjort tidligere.”

Sprogindstilling
App’en findes udover på dansk også på svensk, britisk engelsk og amerikansk engelsk. Ønskes sproget ændret vælges ”Indstillinger”, der scrolles ned og trykkes på app’en, hvorefter det ønskede sprog markeres.

Skriv og vi vil læse
Vi vil gerne høre fra jer, hvis I har spørgsmål eller kommentarer. Benyt www.facebook.com/writereaderapp eller info@writereader.com.

Manden og processen bag

App’en Skriv og Læs er skabt af folkeskolelærer Janus Madsen, som gennem de sidste 15 år har udviklet undervisningsmaterialer og lært mange børn at læse og skrive.  App’en bygger på Janus’ erfaringer fra klasselokalet og han har i en 18 måneders periode forud for udviklingen af iPad app’en med positivt resultat afprøvet de underliggende principper i forbindelse med undervisning af børn i børnehave-, 1. og 2. klasse. Udviklingen af app’en er støttet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen, som har muliggjort et tæt samarbejde med et hold forskere fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Projektet blev ledet af lektor og ph.d. Jeppe Bundsgaard med speciale i it, dansk og didaktik og resulterede i en positiv evaluering af app’en og den praksis, der kan udvikle sig omkring brugen af den. Læs rapporten i sin fulde længde.